vrijdag 17 februari 2017

Persbericht

Apeldoorner Henri Ververs fietst naar Santiago de Compostela

Pelgrimstocht op mountainbike ten behoeve van spierziekte ALS

Eind mei 2017 vertrek ik voor mijn derde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Dit keer ga ik de tocht vanuit Sevilla via de Zilverroute of Via de la Plata naar het beroemde bedevaartsoord per mountainbike af te leggen. Ofwel 1200 kilometer afzien op onverharde paden en over bergtoppen die variëren in de hoogte van 700 tot 1300 meter. Tijdens deze tocht wil ik geld inzamelen voor onderzoek naar ALS, een vooralsnog ongeneesbare spier- en zenuwziekte waaraan mijn moeder in 2006 overleed.

Behalve als sportieve uitdaging ziet ik het volbrengen van de Camino ook als een moment van reflectie. Vandaar dat ik deze reis koppel aan een goed doel: ‘Stop ALS’. Deze zeer ernstige spier-/zenuwziekte, een afkorting voor Amyotrofische Lateraal Sclerose, kenmerkt zich door het langzame afsterven van de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen. Spiergroep voor spiergroep valt uit. Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is. Over de oorzaak van de aandoening is nog steeds weinig bekend. Daarom werft Stichting ALS Nederland fondsen voor onderzoek. De stichting zet zich in voor een grotere bekendheid van de ziekte en voor een betere kwaliteit van zorg voor de 500 mensen die nu jaarlijks door ALS getroffen worden. De moeder van Henri Ververs was één van hen, zij stierf in 2006 aan de ziekte.

In de zomer van 2012 fietste ik de Camino naar Santiago de Compostela al eens in het gezelschap van mijn vriendin Marjolein. In 38 dagen overbrugde het duo destijds bijna 2700 kilometer rechtstreeks vanuit Apeldoorn naar de noordwestpunt van het Iberisch schiereiland. Ging deze eerste tocht voornamelijk over geasfalteerde wegen, nu waag ik mij twee weken lang op zijn mountainbike op het ‘ruigere gedeelte van het traject. Ditmaal voert de pelgrimstocht over onverharde paden en moeten onderweg bovendien bergen van 800, 1100 en 1300 meter beklomen worden. Via zijn blog en Facebookpagina houdt hij thuisblijvers dagelijks op de hoogte van zijn vorderingen.

Zoals mij een lange weg op zijn mountainbike te wachten staat, is er ook nog een lange weg te gaan om ervoor te zorgen dat ALS een definitief halt toegeroepen kan worden, of zelfs maar te vertragen. ALS moet de wereld uit! Vecht daarom met mij mee tegen de ziekte. Kijk op de mijn blog en klik op de digitale collectebus en doneer een mooi bedrag. Alle beetjes helpen.

Wie benieuwd is naar wat de fietsende pelgrim gaat meemaken tijdens zijn Camino, kan op http://henriopcamino2017.blogspot.nl/ de gewenste informatie vinden. Ook via Facebook, als Henri op Camino, is hij te volgen.

Geen opmerkingen: